Nederland heeft vier nieuwe kerncentrales nodig om de huidige klimaatdoelen te halen, in plaats van twee. Volgens directeur Ad Louter van Urenco Nederland is in het huidige klimaatakkoord geen rekening gehouden met de jaarlijkse toename van het stroomverbruik.

In de huidige kabinetsplannen wordt uitgegaan van twee nieuwe kerncentrales. Die zouden op zijn vroegst in de tweede helft van de jaren dertig energie kunnen leveren. Maar volgens Louter is het stroomverbruik in Nederland in 2040 alweer bijna verdubbeld.

“Dat is een grote denkfout in het klimaatakkoord”, zegt de directeur van de Urenco-verrijkingsfabriek in Almelo, tevens voorzitter van vereniging Nucleair Nederland. “Ons stroomverbruik groeit elk jaar met twee tot drie procent. In het klimaatakkoord gaat men ervan uit dat die gelijk blijft.”

Kernenergie kan meer bijdragen aan energievoorziening Nederland

Kernenergie draagt nu voor 3 procent bij aan de Nederlandse stroomproductie. Met vier nieuwe kerncentrales kan dit vanaf 2040 stijgen tot 30 procent. “De resterende 70 procent kan dan opgewekt worden met hernieuwbare bronnen.”

De verwachtingen over het aandeel van zon en wind in de energietransitie, zijn nog steeds te optimistisch, vreest Louter. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte deze maand bekend dat nu al bijna de helft van de Nederlandse elektriciteitsproductie uit hernieuwbare bronnen afkomstig is.

"Dat lijkt heel veel, maar die energie heb je niet altijd tot je beschikking als je het nodig hebt, omdat het bewolkt is of er geen wind staat. "Louter hoopt daarom dat een nieuw kabinet van VVD, PVV, NSC en BBB haast zet achter de bouw van vier nieuwe centrales. "We weten dat deze partijen hier positief tegenover staan."

De afgelopen jaren is de beeldvorming over kernenergie razendsnel gekanteld. Enkele jaren geleden was Louter als voorzitter van Nucleair Nederland niet eens welkom bij de onderhandelingen over het Klimaatakkoord.

Volgens Louter voltrok de omslag in het denken over kernenergie zich al voor de Russische inval in Oekraïne. "Steeds meer landen kwamen erachter dat ze kernenergie nodig hebben voor de energietransitie. De oorlog in Oekraïne heeft dat versneld omdat ze toen merkten hoe afhankelijk ze waren van Russisch aardgas."

Afgelopen zondag was Louter te gast op de Nederlandse première van Nuclear Now, de nieuwe film van de Amerikaanse regisseur Oliver Stone. "Hij toont in die film aan hoe kernenergie jarenlang ten onrechte in het verdomhoekje is gezet. Het gevolg hiervan is wel dat we tot op de dag van vandaag zijn doorgegaan met het investeren in kolencentrales."

Amsterdamse start-up werkt aan duurzame kernenergie

Ondertussen wordt in Nederland gewerkt om kernenergie duurzamer te maken. De Nederlandse start-up Thorizon krijgt 10 miljoen euro subsidie van de Franse overheid. Daarmee wil het bedrijf uit Amsterdam de ontwikkeling van een kleine kernreactor versnellen die kernafval van reguliere centrales als brandstof gebruikt.

Volgens het bedrijf kan één zo'n centrale schone energie leveren aan 250.000 huishoudens.

De nieuwe kernreactor moet duurzamer, goedkoper en veiliger worden dan conventionele kernreactoren. "Ons ontwerp is uniek door het gebruik van vervangbare cartridges in de reactorkern. Daardoor kunnen we werken met materialen die niet vijftig of honderd jaar bestand hoeven te zijn tegen de omstandigheden in de reactor", legt topvrouw Kiki Lauwers van Thorizon uit.

De Franse overheid steunt in totaal tien start-ups via een nucleair innovatieprogramma waarvan er twee niet afkomstig zijn uit Frankrijk. Een daarvan is Thorizon, al heeft het bedrijf inmiddels ook een kantoor in Lyon. "Frankrijk is van oudsher de nucleaire expert van de wereld", meent Lauwers. "Het is daarom van belang voor ons om ook daar fysieke aanwezigheid te hebben."

Thorizon benadrukt echter wel een Nederlands bedrijf te willen blijven. Lauwers hoopt dat ook de Nederlandse overheid en nieuwe investeerders potentie gaan zien. "Wij geloven er sterk in dat deze technologie Nederland niet alleen kan voorzien van een betrouwbare, duurzame energiebron, maar ook aanzienlijke economische voordelen kan brengen. Er liggen kansen om de basis te leggen voor een eigen Nederlandse nucleaire industrie", besluit de topvrouw.

LEES OOK: Waarom we nog geen kernfusiecentrales hebben en wat er nodig is om oneindig veel schone energie op te wekken